„Pro běžný e-shop není GDPR žádná katastrofa, obchodní sdělení svým zákazníkům může zasílat bez zvláštního souhlasu,“ padlo na setkání členů s ÚOOÚ

Publikováno: 07. únor 2018

V Praze – Strašnicích dnes proběhlo očekávané setkání členů APEK se zástupci Úřadu pro ochranu osobních údajů na téma GDPR. Nové nařízení na ochranu osobních údajů, které bude účinné od 25. května 2018, by pro internetové obchody nemuselo být takovým strašákem, jak se na první pohled zdá.

Vloni jsme zprostředkovali našim členům setkání se zástupci Finanční správy, aby s nimi mohli diskutovat na v té době aktuální téma EET. Stejně tak se nám letos podařilo připravit diskuzi s reprezentanty ÚOOÚ – mohli jsme si tak vyslechnout informace ke GDPR od úřadu, který bude dodržování tohoto nařízení dozorovat. Podařilo se nám získat řadu odpovědí na důležité dotazy a věřím, že celá akce byla pro členy APEK přínosná,“ zhodnotil výkonný ředitel Asociace pro elektronickou komerci Jan Vetyška.

V úvodu setkání shrnul v prezentaci stručně ředitel odboru konzultačních agend ÚOOÚ Jiří Žůrek nejdůležitější novinky, které v oblasti ochrany osobních údajů nařízení přináší. Mimo jiné uvedl, že GDPR by nemělo být pro e-shopy žádným strašákem, který by zásadním způsobem měnil již platnou legislativu. Pozitivní informací pro provozovatele internetových obchodů pak jistě bylo to, že pro zasílání obchodních sdělení stávajícím zákazníkům (tedy těch, kteří v e-shopu nakoupili) nebude potřeba získat zvláštní souhlas se zpracováním osobních údajů. „Pan ředitel nás informoval o tom, že zasílání obchodních sdělení zákazníkům se řadí pod tzv. oprávněný zájem a není tedy třeba získat zvláštní souhlas se zpracováním osobních údajů pro tyto účely. Naopak zdůraznil, že je opravdu důležité, aby měl spotřebitel jednoduchou možnost se ze zasílání takových sdělení odhlásit,“ komentuje Jan Vetyška.

Setkání, kterého se zúčastnilo více než 100 posluchačů, přineslo řadu dalších upřesnění z oblasti ochrany osobních údajů. Pro členy APEK bude v následujících dnech připraven videozáznam z celé akce a bude tradičně umístěn do členské zóny webu apek.cz. Další plánovanou akcí na téma GDPR je pak právní seminář, který proběhne 14. února.