GDPR pro e-shopy: Připravte svůj internetový obchod s APEK!

Publikováno: 25. březen 2018

Asociace pro elektronickou komerci (APEK) se dlouhodobě intenzivně věnuje tématu nového obecného nařízení o ochraně osobních údajů známého pod zkratkou GDPR (General Data Protection Regulation). Pro svoje členy připravil APEK podklady pro přípravu jak ve formě právních analýz a vzorových formulářů, tak i konference, setkání a seminářů.

Co to je GDPR?

GDPR je nařízení, tedy legislativní norma Evropské Unie, která má přímý dopad na všechny členské státy včetně České republiky. Upravuje ochranu osobních údajů, ukládá podnikatelům s ní související povinnosti a stanovuje také sankce za případná porušení těchto pravidel. Orgánem, který dodržování tohoto nového nařízení bude u nás dozorovat, je Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Účinnost GDPR nabyde, a tedy nastane povinnost jej dodržovat, 25. května 2018.

Jak se na GDPR připravit? Nejprve využijte APEK Check-list a vzorové dokumenty

Jaké další dokumenty je třeba připravit? Zjistíte z videozáznamů z akcí APEK

Obchodník by měl mít k dispozici například:

  • Interní dokument o zpracování osobních údajů
  • Zpracovatelské smlouvy s dodavateli, kterým osobní údaje svých zákazníků předává
  • Interní „směrnici“ o zpracování osobních údajů zaměstnanců
  • Analýzu tzv. oprávněného zájmu pro případ, kdy jej chce uplatňovat pro marketingové účely ve vztahu k zákazníkům

Informace a návody odrážející situace z praxe

Podrobnosti ve videozáznamech z následujících akcí:

APEK se​tkání se zástupci ÚOOÚ 7. 2. 2018

APEK Konference GDPR pro e-shopy 6. 2. 2018

APEK Právní seminář Jak připravit e-shop na GDPR 26. 2. 2018

Předávání osobních údajů dalším zpracovatelům

Při předávání osobních údajů zákazníků je vždy důležité sledovat účel a mít správně nastavené zpracovatelské smlouvy. Tématu jsme se intenzivně věnovali během Setkání členů APEK se zástupci Heureka:

Setkání členů APEK se zástupci Heureka na téma GDPR 6. 4. 2018

 

Kde najít podrobnější materiál k celé problematice GDPR?

APEK připravil pro své členy jak komplexní přehled o novinkách a změnách, které GDPR přináší, tak i celou řadu podrobnějších textů v rámci pravidelných právních oběžníků. Členové najdou kompletní přehled dokumentů v Archivu dokumentů GDPR na webu apek.cz nebo přímo: