Chcete mít přípravy na GDPR pod kontrolou? Využijte APEK Check-list a podívejte se na speciální web Evropské komise!

Publikováno: 30. leden 2018

Stále blíže je účinnost nařízení GDPR (General Data Protection Regulation), které upravuje a mění pravidla pro zpracování osobních údajů. Asociace pro elektronickou komerci (APEK) se tématu intenzivně věnuje a přináší svým členům další novinky. Ti tak mají nyní k dispozici v členské zóně webu apek.cz další nové dokumenty v čele s „Check-listem“, který jim pomůže mít přípravy na GDPR pod kontrolou. O další novinku, která může obchodníkům pomoci, se pak postarala samotná Evropská komise, která spustila speciální webovou stránku s informacemi a radami k novému nařízení.

GDPR "Chek-list" pro členy APEK a aktualizované informační povinnosti

Ve spolupráci s advokátní kanceláří Mašek, Kočí, Aujezdský připravil APEK pro členy nový "Check-list GDPR pro e-shopy". Dokument je jako obvykle umístěný v členské zóně webu apek.cz. Přestože se jedná o na první pohled obecný dokument, provede obchodníky společně s dalšími podklady od APEK nezbytnými kroky, které musí udělat, aby jejich obchod či webová stránka splňovaly nové podmínky ochrany osobních údajů. Je vhodné si současně připomenout, že účinnost nařízení GDPR nabyde 25. května 2018.

Současně APEK pro členy připravil aktualizaci pracovních dokumentů, které umožňují sběr souhlasů se zpracováním osobních údajů v souladu s GDPR již v současnosti. Oba vzorové dokumenty (o zpracování osobních údajů za účelem uzavření kupní smlouvy a o zasílání obchodních sdělení) jsou v nejnovější verzi také dostupné v členské zóně webu apek.cz.

Nové dokumenty pro členy APEK ke stažení

V členské zóně navíc již najdete videozáznam z prvního právního semináře "Jak připravit e-shop na GDPR", který proběhl 24. ledna 2018!

Evropská komise spustila web ke GDPR, je dalším zdrojem informací (nejen) pro obchodníky

Evropská komise v uplynulých dnech spustila webovou stránku s informacemi o GDPR, která má pomoci občanům EU se lépe orientovat v novinkách a změnách, které nařízení v květnu letošního roku přinese. Informace jsou zpracovány poměrně přehlednou formou a jistě tak mohou být užitečným zdrojem pro vaše přípravy na účinnost tohoto zásadního nařízení.

V případě, že i nadále budou existovat nejasnosti, mohou si své dotazy nechat členové APEK zodpovědět přímo od zástupců státní správy. APEK setkání se zástupci Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ), které proběhne 7. února 2018 v Praze, bude tím pravým místem, kde se mohou obchodníci dozvědět další podrobnosti o novém nařízení.


A jaké všechny dokumenty ke GDPR pro své členy APEK dosud připravil?

Pracovní vzorové dokumenty